tiistai 30. maaliskuuta 2010

Edward Cullen ja Bella Swan

Isabella Marie Swan (Bella Marie Cullen)

Isabella "Bella" Marie Swan (myöhemmin Bella Marie Cullen) (s. 13. syyskuuta 1987) on kuvitteellinen hahmo Stephenie Meyerin kirjoittamasta kirjasarjasta Houkutus. Hän on sarjan päähenkilö ja esiintyy jokaisessa sarjan neljässä osassa. Kirjasarjaan pohjautuvissa elokuvissa Bella Swania näyttelee Kristen Stewart.

Ensimmäisessä osassa Houkutus Bella muuttaa isänsä Charlie Swanin luokse Forksin pikkukaupunkiin Washingtonin osavaltioon. Forksissa Bella rakastuu luokkatoveriinsa, vampyyri Edward Culleniin. Vaikka Edward pidättäytyy juomasta ihmisverta, vaikeuttaa hänen vampirisminsa hänen ja Bellan suhdetta. Bella ei halua menettää Edwardia ja vannoo muuttuvansa vielä itsekin vampyyriksi pystyäkseen olemaan Edwardin kanssa ikuisesti. Myöhemmin Bella ystävystyy perhetuttunsa, ihmissusi Jacob Blackin kanssa ja joutuu tahtomattaan keskelle kolmiodraamaa, sekä ihmissusien ja vampyyrien pitkäaikaista vihanpitoa.

Tausta

Sarjan luoja Stephenie Meyer on kertonut kuinka sai idean sarjan ensimmäiseen kirjaan Houkutukseen. Kertomansa mukaan Meyer heräsi 2. kesäkuuta vuonna 2003 nähtyään erittäin eläväntuntuista unta. Meyerin mukaan hän näki unessaan tavallisen näköisen lukiolaistytön ja erittäin kaunispiirteisen vampyyripojan niityllä, keskellä metsää. Hahmot keskustelivat siitä, että he olivat rakastumassa toisiinsa, mutta vampyyri tunsi suurta himoa tytön veren tuoksua kohtaan ja joutui toistuvasti taistelemaan itsehillintänsä kanssa, ettei tappaisi rakastettuaan yhdessä pienessä hetkessä.[2]

Meyerin unessa esiintyneillä hahmoilla ei ollut nimiä. Alun perin kirjoittaessaan hän kutsui hahmojaan yksinkertaisesti englanninkielen naispuolista ja miespuolista henkilöä tarkoittavilla pronomineilla "he" ja "she", vapaasti käännettynä "poika" ja "tyttö". Myöhemmin Meyer päätti antaa naispuoliselle hahmolle nimen Isabella, jonka oli alun perin ajatellut antaanimen omalle tyttärelleen, jota ei koskaan saanut. Mutta sitten hän kiintyi hahmoon kuin omaan tyttäreensä.[2] Bellan sai positiivisen vastaanoton uudessa koulussaan Forksissa, erityisen suosittu hän oli miespuolisten hahmojen keskuudessa, joka oli kuin suoraan Meyerin oman elämän siirtymisestä lukiosta yliopistoon.[3]

Esiintymiset

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Houkutus

Sarjan ensimmäisessä osassa Houkutus 17-vuotias Bella Swan muuttaa äitinsä Renée Dwyerin luota kotoaan Arizonan osavaltion Phoenixista isänsä Charlie Swanin luo Washingtonin osavaltiossa sijaitsevaan Forksin pikkukaupunkiin. Uudessa koulussaan Bella tapaa salaperäisen oppilaan, Edward Cullenin, jonka omituinen käytös alkaa kiinnostaa tyttöä. Erinäisten tapahtumien kautta Edward tulee useaan otteeseen pelastaneeksi Bellan hengen osoittaen samalla omaavansa yliluonnollisilta vaikuttavia kykyjä. Vanhalta perhetuttavaltaan Jacob Blackilta Bella kuulee legendan, jonka mukaan Edward perheineen olisivat vampyyreita. Viimein Edward itse myöntää legendan todeksi, mutta lisää perheen pidättäytyvän ihmisveren juonnista. Edward varoittaa alituisesti Bellaa olemasta hänen kanssaan uskoen Bellan hengen olevan vaarassa jos hän jatkaa vampyyrin ystävänä. Bellan veren tuoksu on Edwardille houkuttelevampi kuin kenenkään muun ihmisen, ja tämän vuoksi poika pelkää jonakin päivänä tappavansa tytön. Bellan rakkaus ja luottamus Edwardiin tekevät hänet kuuroksi varoituksille, ja hän jatkaa ajan viettämistä Edwardin ja tämän perheen kanssa. Ollessaan ulkona Culleneiden kanssa Bellasta tulee sadistisen vampyyrin, Jamesin kohde. Perheensä avulla Edward pelastaa Bellan Jamesilta. Pelastuttuaan Bella osoittaa halua muuttua vampyyriksi, jotta voisi viettää ikuisuuden Edwardin kanssa. Edward kuitenkin on haluton muuttamaan tyttöä, ja Bella jää toistaiseksi ihmiseksi.

Uusikuu

Bellan 18-vuotissyntymäpäivät koittavat, jolloin tyttö on onneton tajutessaan olevansa nyt Edwardia fyysisesti vanhempi. Bellan kielloista huolimatta Alice järjestää hänelle syntymäpäiväjuhlat Culleneiden kotona. Avatessaan lahjojaan, Bella saa paperihaavan sormeensa, josta alkaa vuotaa verta, ihmisverestä kieltäytyneiden, mutta verenjanoisten vampyyrien edessä. Jasper ei kykene hallitsemaan itseään, ja hyökkää Bellaa kohti, samalla muistuttaen Edwardia siitä, että heidän suhteensa asettaa Bellan suureen vaaraan. Edward kertoo Bellalle Cullenien muuttavan pois Forksista. Hän jättää Bellan metsään, polun juurelle, samalla luvaten, ettei Bellan tarvitse enää koskaan nähdä häntä uudestaan. Hän saa tytön uskomaan, ettei hän enää rakasta tätä. Bella yrittää epätoivoisesti seurata rakastettuaan.

Kuukausien kuluessa Bella suree edelleen rakkaansa lähtöä ja on vaipunut eräänlaiseen apatiaan. Huolestunutta Charlieta lepytelläkseen Bella lähtee Port Anglesiin ystävänsä Jessican kanssa. Myöhemmin Bella lähestyy holtittomasti ryhmää miehiä baarin ulkopuolella ja tajuaa, että ollessaan hengenvaarallisissa tilanteissa, hän kykenee kuulemaan Edwardin äänen hänen päässään. Hän haluaa epätoivoisesti kuulla rakastamansa pojan äänen uudestaan ja uudestaan, jolloin hän alkaa etsiä holtittomia harrastuksia. Ensimmäiseksi hän pyytää Jacob Blackia korjaamaan kaksi vanhaa moottoripyörää ja alkaa viettää aikaa pojan kanssa. Yllättäen Bella tuntee avohaavan rinnassaan -jonka Edwardin lähtö oli aiheuttanut- umpeutuvan Jacobin seurassa. Heidän ystävyytensä vahvistuu, ja Jacob myöntää romanttiset tunteensa Bellalle, mutta tyttö ei tunne samoin häntä kohtaan. Kun vampyyri Laurent palaa Forksiin ja hyökkää pellolla -jonne Bella patikoi yksin- Bellan kimppuun, jättimäiset sudet pelastavat hänet. Bellalle paljastuu Jacobin ja hänen ystäviensä heimolaistensa olevan ihmissusia. Bella saa myös kuulla, että Victoria on palannut Forksiin kostaakseen hänelle kumppaninsa Jamesin kuoleman.

Eräänä päivänä Bella näkee Jacobin ystävien hyppivän kalloilta, jolloin tajuaa, että silloin voisi taas kuulla Edwardin äänen. Myöhemmin tylsistynyt Bella lähtee sukeltelemaan kalliolta, jolloin melkein hukkuu, mutta Jacob pelastaa hänet. Bella näkee liekkejä veden pinnassa, jotka myöhemmin tajuaa Viktorian punaisiksi hiuksiksi. Alice ei voi nähdä Bellaa hänen 'ihmissusiystäviensä' kanssa, joten Alice näkee, että Bella sukeltaa eikä nouse pintaan. Alice tulee Forksiin lohduttamaan surevaksi luulemaansa Charlieta, kunnes törmää Bellaan hänen kotonaan ja tajuaa, että Bella on elossa. Väärinkäsitysten kautta Edward tulee siihen uskoon, että Bella on tehnyt itsemurhan ja matkustaa Italian Volterraan pyytääkseen Voltureita tuhoamaan itsensä. Alice ja Bella säntäävät Edwardin perään, estääkseen tätä tapattamasta itseään. Edward aikoi järjestää kohtauksen St. Markuksen päivänä, jolloin ihmiset juhlivat vampyyrien tappamista Volterrassa.(Sama Markus, kuin Volturi-Marcus)Edward aikoi astua auringonvaloon keskellä Volterrassa sijaitsevalla Piazza dei Priorin aukiolla. Bellan pelastettua Edward, kolmikko puhuu Voltureille ja Alice päättää, että muuttaa Bellan itse vampyyriksi, jonka näyttää Arolle. Aro uskoo Alicen näkyyn ja päästää kolmikon lähtemään. Matkalla kotiin Edward kertoo Bellalle, ettei hän koskaan lakannut rakastamasta tyttöä ja paljastaa lähteneensä Forksista vain, koska luuli sen olevan Bellan parhaaksi. Toisin kävi. Bella antaa anteeksi Edwardille, ja Cullenien perhe palaa kotiinsa Forksiin. Bella, -jonka päällimmäisenä tarkoituksena on tulla vampyyriksi- päättää, että Cullenin perheen tulisi äänestää Bellan kohtalosta. Kaikki, paitsi Edward ja Rosalie, äänestävät Bellan muutoksen puolesta, mutta Edward suostuu muuttamaan Bellan itse vain, jos Bella ja hän menevät naimisiin ennen Bellan vampyyriksi muuttumista.

Epäilys

Epäilyksessä Bella ja Edward ovat Uudenkuun tapahtumien jälkeen palanneet onnellisesti yhteen. Heidän suhdettaan mutkistaa kuitenkin Bellan halu mennä tapaamaan ihmissusiystäväänsä Jacobia, sekä Charlien vahva viha Edwardia kohtaan. Jacobista mustasukkainen Edward ei haluaisi päästää Bellaa vaarallisena pitämänsä Jacobin luo, mutta hänen on lopulta taivuttava Bellan tahtoon. Bella viettää aikaa Jacobin kanssa La Pushissa ja oppii lisää muun muassa heimon historiasta.

Victoria palaa Forksiin kostamaan Bellalle ja Culleneille miesystävänsä Jamesin kuoleman. Hän on koonnut vampyyriarmeijan (joka aiheutti tuhoa Seattlessa) taistellakseen Culleneita vastaan ja tuhotakseen heidät. Cullenin perhe liittoutuu Jacobin ihmissusiryhmän kanssa. Ennen taistelua Edward kosii Bellaa. Bella, jonka omat vanhemmat menivät nuorena naimisiin ja erosivat vain lyhyen avioliiton jälkeen, on vastahakoinen suostumaan menemään naimisiin niin nuorena. Eikä hän ole ainoa; Myös Charlie ja Jacob ovat naimisiin menoa vastaan. Bellan ainoa haave ennen vampyyriksi muuttumista on rakastelu Edwardin kanssa. Jos he rakastelevat ennen naimisiin menoa ja ennen kuin Bella on muutettu vampyyriksi, hän suostuu. Edward kieltäytyy tästä väittäen sen olevan liian vaarallista tytölle. Lopulta he kuitenkin päätyvät kompromissiin.

Taistelun aikana Bella, Edward ja Jacob piilottelevat vuorilla. Bella suutelee Jacobia ja tajuaa tunteensa häntä kohtaan; hän on rakastunut myös häneen. Victoria löytää Bellan ja muut, ja Edward ajautuu taisteluun naisen kanssa saaden lopulta tuhottua tämän. Bella tajuaa Edwardin olevan hänelle kaikista tärkein henkilö, suostuu tämän kosintaan ja valitsee siten Edwardin Jacobin sijasta.

Aamunkoi

Aamunkoin alussa, Bella ja Edward menevät naimisiin Alicen järjestämässä seremoniassa. He viettävät kuherruskuukautensa Esmensaarella, pienellä fiktionaalisella saarella, jonka Carlisle antoi lahjaksi Esmelle. He saattavat avioliittonsa täydelliseksi, mutta rakastelu tuottaa erimielisyyksiä nuorelle parille: Edward on kauhuissaan siitä, että hän aiheutti mustelmia vaimolleen, mutta Bella inttää olevansa aivan kunnossa ja tahtoo rakastella Edwardin kanssa uudelleen. Edward vannoo, ettei tee samaa uudestaan Bellan ollessa ihminen, mutta lopulta antaa kuitenkin periksi. Muutaman kerran jälkeen Bella tulee raskaaksi ja he lähtevät takaisin Forksiin.

Edward on haljeta huolesta jolloin päättää lähteä tapaamaan Carlislea, joka tohtorina varmistaa, että lapsi on biologisesri Edwardin. Edward tulee puolihulluksi huolesta, kun nopeasti kasvava sikiö alkaa imeä Bellan terveyttä itseensä, ja Edward yrittää saada Bellan tekemään abortin, pelastaakseen vaimonsa oman elämän. Bella kuitenkin tuntee siteen itsensä ja syntymättömän lapsensa välillä ja vaatii saada synnyttää. Pian Edwardkin rupeaa rakastamaan vauvaa, ja kun hän alkaa kuulla vauvan ajatukset ja tajuaa, että vauvakin rakastaa Bellaa, eikä tietoisesti satuta Bellaa.

Bella on kuolemaisillaan synnyttäessään vauvaa, mutta silti Edward toimittaa onnekkaasti heidän tyttövauvansa maailmaan. Tämän jälkeen hän ruiskuttaa omaa myrkkyään vaimonsa sykkimättömään sydämeen, joka muuttaa Bellan vampyyriksi. Kivuliaan muuntautumisen aikana Jacob "leimaantuu" -tahaton prosessi, jossa ihmissusi löytää sielunkumppaninsa- Bellan ja Edwardin vauvaan, Renesmee Culleniin. Bella oli miettinyt nimeä odottaessaan renesmeetä ja nimi oli muotoutunut Edwardin "äidin" Esmen ja Bellan äidin Reneén nimistä.

Kun Renesmee on parissa viikossa kasvanut parin vuoden ikäiseksi lapseksi, hän oli leikkimässä niityllä, jossa Irina niminen vampyyri näkee hänet ja luulee Renesmeetä kuolemattomaksi vampyyrilapseksi (vampyyrimaailmassa ei saa luoda lapsivampyyreja) ja lähtee Italian Volterraan kertomaan lapsesta Voltureille, vampyyreiden "kuninkaallisille". Kun Volturit saapuvat tuhoamaan Renesmeen ja Cullenit rangaistukseksi laittomasta luomuksesta, Edward, Bella ja heidän kanssaa n liittoutuneet vampyyrit vakuuttavat Volturit siitä, ettei Renesmee ole kuolematon lapsi, vaan puoliksi ihminen, puoliksi vampyyri, eikä ole uhka vampyyrimailmalle. Kun Volturit lähtevät, Edward ja Bella ovat lopultakin vapaita elämään rauhassa tyttärensä kanssa Esmen remontoimassa mökissään.


Ihmissuhteet
Perhe

Bella Cullen (oms. Swan)on Edward Cullenin vaimo, Renesmee Cullenin äiti, sekä Carlisle ja Esme Cullenin miniä. Bella on hyvin läheinen äitinsä Renéen kanssa, vaikka joskus hän tunteekin olevansa itse Renéen äiti. Hänen äitinsä laittaa aina suhteensa miehiin edelle, vaikka onkin tehnyt selväksi, että hän haluaa Bellan olevan itsenäinen. Bella syntyi Forksissa, mutta hänen äitinsä kasvatti Bellan Phoenixissä, jonne muutti jätettyään Charlie pian Bellan syntymän jälkeen.

Bellan suhde hänen isäänsä on aina ollut viileä. Renéen muutettua Bellan kanssa Phoenixiin, Bella näki isänsä vain kesäisin. Vaikka Bella olikin silloin nuori, hän vihasi kesiä Forksissa ja kalastusta Charlien kanssa. Bella muutti asumaan Charlien kanssa vain antaakseen äidilleen tilaa. Charlien luona Bella huolehti heidän ruokailuistaan. Hänen isänsä on erittäin suojeleva ja epäluuloinen Edward Cullenia kohtaan.

Edward Cullen

»Ennen sinua Bella, minun elämäni oli kuin kuuton yö. Hyvin pimeä, mutta taivaalla oli tähtiäkin, valon ja järjen pilkahduksia... Kunnes sinä lennähdit taivaalleni kuin meteori. Äkkiä kaikki syttyi tuleen: maailma säteili kauneutta. Kun sinä olit poissa, kun meteori oli kadonnut taivaanrannan taa, kaikki pimeni. Maailma oli entisellään, mutta valosi oli sokaissut minut. Tähtiä ei enää näkynyt. Eikä missään ollut enää mieltä.»
(Edward Bellasta, Uusikuu kpl 23)

Edward Cullen on Bellan Swanin poikaystävä, myöhemmin aviomies sekä vampyyri, joka pidättäytyy ihmisen verestä. Kun he tajuavat tunteensa toisiaan kohtaan, Bella rakastuu Edwardiin silmittömästi, uskoen, että Edward on täydellinen eikä Bella pidä itseään hänen rakkautensa arvoisena.

Edward kosii Bellaa Uudessakuussa(sarjan toinen osa) ja Bella myöntyy lopulta kosintaan Epäilyksessä, vaikkei pidäkään avioliitto-ajatuksesta. Osana sopimusta Edwardin kanssa hän lupaa mennä naimisiin Edwardin kanssa, jos tämä suostuu rakastelemaan Bellan kanssa ennen kuin hänestä tulee vampyyri. Bella pitää tätä ainoana asiana, jota odottaa avioliitolta.

Neljännessä osassa, Aamunkoissa, Bella menee onnellisesti naimisiin Edwardin kanssa, Alicen järjestämässä seremoniassa ja hänestä tulee Isabella Marie Cullen. Kuherruskuukautensa aikana Bella huomaa tulleensa raskaaksi. Synnytyksen aikana Bella on kuolemaisillaan ja Edwardin on muutettava hänet vampyyriksi pelastaakseen hänen henkensä.

Bellan muutoksen jälkeen hän ja Edward alkavat elää huomattavasti helpompaa elämää. Heidän on erittäin vaikeaa tyydyttää seksuaaliset halunsa toisillaan. Bella itse toteaa, että koska hänen uusi vampyyrikehonsa ei väsy, hän voisi jatkaa rakastelua koko yön. Hän saa kuulla asiasta kuitenkin Emmettiltä, Edwardin veljeltä melko lailla. Kirjan lopussa Bella ja Edward elävät onnellisesti, ikuisesti, aviomiehenä ja -vaimona tyttärensä Renesmeen kanssa.

Jacob Black

Jacob Black on Quileute-heimon jäsen ja Charlien parhaan ystävän Billyn poika. Jacob rakastaa Bellaa ja viettää paljon aikaa hänen kanssaan Edwardin ollessa poissa Uudessakuussa. Sillä aikaa kun Edward on poissa, Jacob täyttää Bellan rinnassa olevan "aukon" joka jäi hänen sydämeensä Edwardin jätettyä hänet. Jacobin kanssa oleminen toi onnellisuutta Bellan elämään, vaikka hän ei voinutkaan korvata Edwardia. Bella piti Jacobia parhaana ystävänään ja "omana pienenä aurinkonaan", joka säteilisi minne hän ikinä menikin. Jacobin muuntautuminen ihmissudeksi pisti parin välille etäisyyttä.

Epäilyksessä Jacob tunnustaa romanttiset tunteensa Bellaa kohtaan ja yrittää vakuuttaa Bellan jättämään Edwardin. Jacob ajattelee, että koska hän on enemmän ihminen kuin Edawrd, hän olisi turvallisempaa seuraa Bellalle. Edwardkin näkee tämän, mutta taistelee silti Bellasta. Jacob huijaa Bellan suutelemaan itseään, mikä johtaa siihen, että Bella löi häntä murtaen samalla kätensä ja päättäen melkein heidän ystävyytensä. Hieman myöhemmin Jacob kuulee, että Bella ja Edward ovat kihlautuneet ja pistää Bellan suutelemaan itseään sanoen, että tappaa muuten itsensä. Pian Bella kuitenkin tajuaa, että hänen rakkautensa Jacobia kohtaan ei ole mitään verrattuna rakkauteen, jota hän tuntee Edwardia kohtaan. Myöhemmin hän kertoo Jacobille, että valitsi Edwardin ja murtaa Jacobin sydämen.

Murheen murtama Jacob pysyy huonoissa väleissä Edwardin ja Bellan kanssa. Lopulta Jacob leimaantuu heidän tyttäreensä Renesmeehen. Siitä Bella on raivoissaan ja kuultuaan, että Jacob antoi Renesmeelle lempinimen Loch Nessin hirviön mukaan, hän menettää itsehillintänsä ja yrittää tappaa Jacobin. Pian he kuitenkin tekevät rauhan ja Jacob pysyy Bellan parhaana ystävänä.

Renesmee Cullen

Renesmee Cullen on Bella Cullenin( o.s Swan) ja Edward Cullenin biologinen tytär. Ensimmäiseksi Edward yrittää saada Bellan luopumaan lapsesta, mutta alettuaan kuulla vauvan ajatukset hänkin alkaa rakastamaa lasta. Bella ja Renesmee rakastavat toisiaan valtavasti, ja myös Cullenin koko perhe rakastuu Renesmeehen.

Mike Newton

Mike Newton on suosittu poika Bellan uudessa koulussa ja hän on erittäin ihastunut Bellaan. Hän on Bellalle ystävällinen ja seuraa Bella kuin kultainennoutaja opastaessaan Bellan luokkaan joka päivä. Mike yrittää kysyä Bellaa useasti ulos, mutta hän ei ikinä suostu. Mike tulee mustasukkaiseksi kun kuulee, että Bella ja Edward seurustelevat.

Ollessaan elokuvissa Bellan ja Jacobin kanssa Mike luovuttaa Bellan suhteen ja sanoo tälle, että "tytöt ovat julmia". Mike kuitenkin aloittaa romanttisen suhteen Jessica Stanleyn kanssa ja hyväksyy, että Edward on Bellan poikaystävä. Bella yrittää elvyttää heidän ystävyyssuhteen neljän kuukauden "zombi ajan" jälkeen, ja onnistuukin siinä, ja heistä tulee uudestaa ystävät vaikkei Mike tunnekaan enää samaa sidettä heidän välillään.

Mike ei ilmeisesti ikinä päässyt yli Bellasta, sillä Edwardin ja Bellan häiden vastaanotolla Edward kommentoi Mikella olevan sopimattomia ajatuksia Bellasta.


Hahmo
Ulkonäkö

Kirjoissa Bella kuvaillaan kalpeaksi. Hänellä on ruskeat silmät ja hiukset. Tätä yksityiskohtaisempaa kuvausta kirjoissa ei hänestä anneta. Stephenie Meyerin mukaan hän vältti hahmon tarkempaa kuvausta, jotta lukijat kykenisivät paremmin samaistumaan Bellaan.[1] Meyer painottaa jättäneensä Bellan tarkan ulkonäön tulkittavaksi lukijoille itselleen, mutta nettisivuillaan kertoo kuinka itse näkee hahmon[1]:

»erittäin vaaleaihoinen, pitkät, suorat, tummanruskeat hiukset ja suklaanruskeat silmät. Hänen kasvonsa ovat sydämenmalliset – leveä otsa, suuret silmät, näkyvät poskipäät, ja ohut nenä ja pienet leukaperät sekä terävä leuka. Hänen huulensa ovat hieman liian täyteläiset leukaperiin verrattuna. Hänen kulmakarvansa ovat tummemmat kuin hänen hiuksensa ja enemmän suorat kuin kaarevat. Hän on 165 cm pitkä, hoikka muttei lihaksikas, ja painaa noin 52 kg. Hänellä on lyhyet kynnet, koska hän pureksii niitä ollessaan hermostunut.»

Bellalla on kädessään pieni puolikuun muotoinen arpi, jonka hän sai verenhimoisen vampyyri Jamesin purtua häntä. Arpi kuvataan kalpeaksi, aina muutamaa astetta kylmemmäksi kuin hänen muu vartalonsa, ja auringonvalossa se kimaltaa samoin kuin vampyyrin iho. Aamunkoissa Edward muuttaa Bellan vampyyriksi, minkä jälkeen Bella kuvataan erittäin kauniiksi. Hänestä tulee vielä kalpeampi kuin aikaisemmin, ja hänen hiuksensa ovat tummemmat ja huulensa täyteläisemmät. Lisäksi hänen kauneuttaan kuvataan kirjassa Esmen ja Alicen veroiseksi.

Luonteenpiirteet ja kyvyt

Bella kuvataan ymmärtäväiseksi ja välittäväksi ihmiseksi. Hän on vakava, ujo ja älykäs tyttö, jolla on kuiva huumorintaju. Bella on huomattavan kömpelö ja erittäin itsepäinen. Hänellä kuvataan olevan hyvin yksityinen mieli, minkä vuoksi Edward ei vampyyrin kyvyillään kykene lukemaan tytön ajatuksia. Bella on lisäksi päättänyt vakaasti tulla vampyyriksi, ja hän pitää vahvasti kiinni tästä päätöksestä. Bellan sanotaan olevan huono valehtelija, mutta silloin tällöin hän osoittaa kykenevänsä teeskentelemään hyvin. Veren haju saa Bellan huonovointiseksi, mutta muututtuaan vampyyriksi veri ei enää haittaa häntä. Vampyyriksi tulonsa jälkeen Bellalla kuvataan olevan selkeämpi näkemys maailmasta. Hänen itsekurinsa on hyvä, ja hän kykenee vastustamaan halua juoda ihmisverta ensimmäisellä metsästyksellään. Yksityisen mielensä ansiosta hän saa vampyyrin erikoisvoimakseen kyvyn luoda eräänlaisen kilven suojellakseen lähellä olevia vampyyrien erikoiskyvyiltä. Edward mainitsee Bellan, toisin kuin aiemmin, olevan erittäin sulokas jopa vampyyriksi.

Edward Anthony Masen (Edward Anthony Cullen)

Edward Cullen (oik.Edward Anthony Masen) (s. 1901, k. 1918) on Stephenie Meyerin Houkutus-kirjaan luoma fiktiivinen hahmo. Edward on vampyyri, joka rakastuu Bella Swaniin. Vuonna 2008 tehdyssä Twilight – Houkutus -elokuvassa Edwardia esittää brittinäyttelijä Robert Pattinson.
Sisällysluettelo
[näytä]

* 1 Hahmon luominen
* 2 Aikainen elämä
* 3 Esiintymiset
o 3.1 Houkutus
o 3.2 Uusikuu
o 3.3 Epäilys
o 3.4 Aamunkoi
* 4 Luonnehdinta
o 4.1 Fyysinen esiintyminen
o 4.2 Vampyyrikyvyt ja -kiinnostukset
* 5 Romanttiset suhteet
o 5.1 Rosalie Hale
o 5.2 Tanya
o 5.3 Bella Swan
* 6 Ystävyyssuhteet
o 6.1 Seth Clearwater
o 6.2 Jacob Black
* 7 Perhe
* 8 Elokuvassa
o 8.1 Roolijako
o 8.2 Kehitys
* 9 Vastaanotto

[muokkaa] Hahmon luominen

Hahmon kehitykseen vaikuttivat L. M. Montgomeryn Gilbert Blythe, Jane Austenin Fitzwilliam Darcy ja erityisesti Charlotte Bronten Edward Rochester, joka näkee itsensä Edwardin tapaan hirviönä.

»Olen maailman vaarallisin petoeläin. Kaikki minussa kutsuu sinua lähemmäs. Ääneni, kasvoni, jopa tuoksuni. Ihan kuin tarvitsisin mitään niistä. Ihan kuin voisit päästä minua karkuun. Ihan kuin voisit taistella minua vastaan. Minut on luotu tappamaan - Edward Bellalle Houkutuksessa»

[muokkaa] Aikainen elämä
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Edward ja hänen vanhempansa sairastuivat espanjantautiin vuonna 1918. Hänen isänsä Edward Masen kuoli ensimmäiseen taudin aaltoon. Ennen kuolemaansa Edwardin äiti Elizabeth pyysi häntä huolehtinutta tri. Carlisle Cullenia tekemään kaikkensa poikansa pelastamiseksi. Carlisle toimi hänen toiveidensa mukaan, kun Edward oli lähellä kuolemaa. Hän vei Edwardin sairaalasta kotiinsa ja muutti hänet vampyyriksi. Carlisle jopa uskoi, että Elizabeth tiesi hänen olevan vampyyri ja että se oli ainoa tapa pelastaa Edward.

Edwardilla oli kapinallinen kausi vampyyrielämänsä alussa ja hän käytti ajatustenlukukykyään tappaakseen kauheimmat ihmiset yhteiskunnasta. Myöhemmin hän katui päätöstään ja palasi Carlislen luo elämään eläinten eikä ihmisten verellä. Carlisle Cullen muutti myös kolme muuta ihmistä vampyyreiksi ja heistä tuli yhdessä heidän perheensä. Myöhemmin kaksi muuta perheenjäsentä liittyivät heihin.
[muokkaa] Esiintymiset
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
[muokkaa] Houkutus

Houkutuksessa Edward tapaa Bella Swanin, ihmistytön, jonka ajatuksia hän ei pysty lukemaan ja jonka veri tuoksuu vastustamattoman hyvälle. Edward taistelee kasvavaa houkutusta vastaan, mutta pelastettuaan Bellan hengen muutamaan otteseen hän sortuu ja yllättäen rakastuu Bellaan. Edward myöntää Bellalle olevansa vampyyri ja vaikka hän pysyy fyysisesti 17-vuotiaana, hän on oikeasti syntynyt vuonna 1901. Hänen adoptioisänsä Carlisle Cullen muutti hänet vampyyriksi pelastaakseen hänet kuolemasta espanjantautiin Chicagossa, Illinoisissa. Carlisle opetti Edwardille moraalisen ajattelukyvyn, joka on tuntematon suurimmalle osalle vampyyreista, ja keskeinen asia hänen elämäänsä on kieltäytyminen ihmisverestä.

Edward kuitenkin varoittaa alituisesti Bellaa olemasta kanssaan, sanoen Bellan hengen olevan vaarassa, jos hän jatkaa suhdettaan Edwardiin. Bellan rakkaus ja luottamus Edwardiin estävät häntä kuulemasta varoituksia, vaikka hänestä tuleekin pian James-vampyyrin kohde. Toisin kuin Cullenit, jotka ovat erilaisia eli kasvisyöjiä. James juo säännöllisesti ihmisverta eikä hän aio lopettaa ennen kuin on juonut myös Bellan verta. Perhe apunaan Edward pelastaa Bellan hengen, mutta pelko vaaroista, joita Bella tulisi kohtaamaan, säilyy.
[muokkaa] Uusikuu

Uudessakuussa Edwardin pelko Bellan turvallisuudesta lisääntyy, kun Bella viiltää sormensa paperiin ja Jasper melkein hyökkää hänen kimppuunsa. Tarkoituksenaan suojella Bellaa, Edward vakuuttaa Bellan siitä, ettei enää rakasta tätä ja muuttaa pois perheensä kanssa, särkien samalla Bellan sydämen. Edwardin on vaikea elää ilman Bellaa, ja hän masentuu tarkoituksettomasta elämästään. Kun Edward kuulee siskoltaan Rosalielta, että Bella olisi tehnyt itsemurhan, hän aikoo saada italialaisen vampyyriryhmän, Volturit, tappamaan itsensä. Yhdessä Alicen kanssa Bella ryntää Italiaan ja pysäyttää Edwardin ennen kuin hän menee ihmisjoukon keskelle ja paljastaa itsensä auringon valossa.

Edward selittää miksi lähti ja pahoittelee asiaa Bellalle. Edward kertoo, että elämä ilman Bellaa on hyödytöntä eikä hän halua elää ilman tätä. Bella antaa Edwardille anteeksi ja he jatkavat suhdettaan niin kuin Edward ei olisi ikinä edes lähtenyt. Bella pyytää onnistunein seurauksin Culleneiden perheeltä tukea siihen, että hänestäkin tulisi vampyyri. Edward on raivoissaan tästä, mutta myöhemmin hän kertoo muuttavansa Bellan itse, jos Bella suostuu ensin menemään naimisiin hänen kanssaan.
[muokkaa] Epäilys

Epäilyksessä Bella suostuu Edwardin kosintaan, mikäli hän muuttaa Bellan vampyyriksi. Edward suostuu, jos se tapahtuisi vasta, kun he ovat aviossa. Kirjan juonta ohjaavat Victorian juonet. Hän haluaa kostaa puolisonsa Jamesin kuoleman ja Victoria jahtaa Bellaa ja luo uusia vampyyreita rakentaakseen armeijan. Ihmissudet ja vampyyrit tekevät aselevon, jotta voisivat taistella yhdessä Victoriaa vastaan. Aselepo on kuitenkin vaarassa, kun Bella tajuaa, että Jacob merkitseekin hänelle enemmän kuin hän luuli. Edward hyväksyy sen, että Bella välittää Jacobista. Voitokkaasti hän tuhoaa Victorian ja Bella tajuaa, että Edward on kaikkein tärkein asia hänen elämässään.
[muokkaa] Aamunkoi

Aamunkoissa Edward ja Bella menevät naimisiin. Bella tulee raskaaksi heidän kuherruskuukaudellaan ja sikiöstä kasvaa puoliksi ihminen ja puoliksi vampyyri, joka melkein tuhoaa Bellan terveyden. Edward yrittää saada Bellan tekemään abortin, jotta Bella pysyisi hengissä. Bella kuitenkin tuntee siteen itsensä ja syntymättömän lapsensa välillä ja aikoo synnyttää lapsen. Edward oppii myös rakastamaan lasta, kun hän alkaa kuulla sen ajatukset ja tajuaa, ettei hän halua Bellalle mitään pahaa ja rakastaa myös Bellaa. Bella melkein kuolee synnyttäessään, mutta Edward auttaa heidän tyttövauvansa maailmaan ja antaa Bellalle myrkkyään ruiskun avulla. Myrkky parantaa Bellan haavat ja tekee hänestä vampyyrin. Bellan tuskaisen muodonmuutoksen aikana Jacob leimaantuu heidän tyttövauvaansa Renesmeehen.

Kun Irina-vampyyri luulee Renesmeetä kuolemattomaksi vampyyrilapseksi, Volturit saapuvat tuhoamaan Cullenit. Edward, Bella ja muut liittoutuneet vampyyrit vakuuttavat Volturit siitä, ettei Renesmee ole kuolematon lapsi, eikä hän uhmaa vampyyrien olemassaoloa. Volturien lähtiessä Edward ja Bella ovat vapaita elämään elämäänsä rauhassa ja ikuisesti tyttärensä kanssa.
[muokkaa] Luonnehdinta
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Edwardia kuvataa kirjoissa charmikkaaksi, kohteliaaksi, määrätietoiseksi ja erittäin itsepäiseksi. Hän on erittäin suojelevainen Bellaa kohtaan ja laittaa hänen turvallisuutensa, ihmisyytensä ja hyvinvointinsa aina etusijalle. Edwardilla on usein tapana ylireagoida, erityisesti tapauksissa, joissa on kyseessä Bellan turvallisuus. Hän kertoo joitakin asioita elämästään 1900-luvulta, ja osaa olla erittäin romanttinen. Edward näkee itsensä hirviönä ja rakastuttuaan Bellaan hän toivoo epätoivoisesti, että hän olisi itsekin ihminen.
[muokkaa] Fyysinen esiintyminen

Kuten kaikki vampyyrit Houkutus-sarjassa, Edwardin kuvataan olevan mahdottoman kaunis. Monissa kirjan kohdissa Bella vertaa Edwardia myyttiseen Kreikan Adonikseen. Edwardin iho on "kuin marmoria"; erittäin kalpea, jääkylmä ja se kimaltelee auringossa. Bella kuvaa Edwardin olevan täydellinen ja että hänellä on kulmikkaat ja korkeat poskipäät, vahvat leukaperät, suora nenä ja täyteläiset huulet. Hänen hiuksensa ovat sotkuisesti ja ne ovat väriltään epätavallisen pronssinväriset, ne hän peri biologiselta äidiltään. Hänen silmänsä, jotka hänen ihmisyytensä aikana olivat vihreät, ovat nyt kullanruskeat. Hänen ulkonäkönsä vaihtelee sen mukaan kuinka "nälkäinen" hän on: silmät tummenevat, tullen melkein mustiksi ja hänen silmiensä alle ilmestyvät tummat varjot. Hänen vartalonsa on hoikka ja lihaksikas.
[muokkaa] Vampyyrikyvyt ja -kiinnostukset

Edward, kuten muutkin Houkutus-sarjan vampyyrit, on yliluonnollisen kaunis, vahva, nopea, kestävä ja ketterä. Hänen tuoksunsa ja äänensä ovat erittäin vietteleviä, jopa niin paljon, että hän joskus "häikäisee" Bellan yksinkertaisesti vahingossa. Houkutuksessa Edward selittää, että kuten muidenkaan vampyyrien, hänen ei tarvitse hengittää, vaikka hän niin tekeekin, koska se auttaa haistamaan ympäristön. Hän voi periaattessa syödä tavallista ruokaa, mutta se ei ole hänen ruokavaliotaan, ja vertaa sitä samaan kuin jos ihminen yrittäisi syödä multaa. Edward ja muut vampyyrit eivät nuku koskaan.

Niiden taitojen lisäksi joita muutkin vampyyrit omaavat, Edwardilla on erityisiä kykyjä. Hän on Culleneista nopein ja päihittääkin heistä kenet tahansa juoksemisessa. Edward osaa myös lukea toisten ajatuksia, paitsi Bellan, joka on ainoa poikkeus. Tämän Meyer selitti sillä, että Bellalla on erittäin yksityinen mieli. Edwardin puhetyyli on kuin suoraan 1900-luvulta.

Edward on musikaalinen ja hän osaakin soittaa pianoa kuin virtuoosi. Hän nauttii lähes kaikenlaisesta musiikista mukaan lukien klassinen, jazz, metalli, vaihtoehtorock ja punk/rock. Hän ei kuitenkaan pidä countrysta. Hän perustaa eniten indie rockista ja arvostaa rockia ja klassista saman verran. Hän mainitsee Houkutuksessa, että hän pitää 1950-luvun musiikista enemmän kuin 1960-luvun, eikä pidä lainkaan 1970-luvun ja sanoo että 1980-luvun musiikki oli "siedettävää".

Edward omistaa Volvo C30:n ja Aston Martin V12 Vanquish:in, joka on hänen "erikoistilaisuus"-autonsa. Hän antoi myös siskolleen Alicelle Porsche 911 Turbo:n lahjana kirjassa Epäilys. Edward osti myös moottoripyörän, jotta voisi ajaa Bellan kanssa, mutta antoi sen Jasperille tajuttuaan, että Bellan moottoripyöräharrastus oli juttu, jonka hän halusi jakaa Jacobin kanssa.
[muokkaa] Romanttiset suhteet
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
[muokkaa] Rosalie Hale

Carlisle Cullen muutti Rosalien vampyyriksi löydettyään tämä lähes kuolleena kadulta. Hänellä oli vaaleat hiukset ja häntä kuvattiin maailman kauneimmaksi naiseksi. Carlisle oli aluksi toivonut, että Edward saisi hänestä kumppanin. Heidän tunteensa toisiaan kohtaan olivat kuitenkin pelkästään sisarukselliset, ja Rosalie rakastuikin pian Emmett Culleniin.
[muokkaa] Tanya

Tanya on punahiuksinen vampyyri, joka asuu Denalissa, Alaskassa perheensä kanssa. He ovat ainoa ryhmä Cullenien lisäksi, jotka elävät ainoastaan eläinten verellä. Hän tunsi kiinnostusta Edwardia kohtaan heti ensitapaamisella, mutta Edward torjui hänet kohteliaasti. Myöhemmin Edward kertoo hieman mustasukkaiselle Bellalle, että Tanyasta ei ole hänelle mitään uhkaa. Hän myös kiusoittelee Bellaa sanomalla, että hän perustaa enemmän bruneteista.
[muokkaa] Bella Swan

Bella Swanista tulee Edwardin vaimo. Edward tunsi suurta houkutusta Bellan verta kohtaan ja se teki hänen olonsa Bellan seurassa äärimmäisen vaikeaksi. Bella ja Edward menevät viimeisessä kirjassa Aamunkoi naimisiin, ja saavat tyttären, joka miltei tappaa Bellan. Bella ja Edward käyvät läpi monia hankaluuksia, mutta pääsevät lopulta elämään rauhallista elämää yhdessä tyttärensä Renesmeen kanssa. Bella on Edwardin ainoa rakkaus.
[muokkaa] Ystävyyssuhteet
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
[muokkaa] Seth Clearwater

Seth on yksi La Pushin ihmissusilauman nuorimmista jäsenistä. Aluksi Edwardin ja Sethin välillä ei ollut mitään, mutta kun Cullenit ja sudet liittoutuivat taistellakseen Victoriaa vastaan, Seth ja Edward päätyivät taistelemaan yhdessä Victoriaa ja Rileyta vastaan. Päihitettyään heidät, Edwardin ja Sethin välillee muodostui selvä yhteys, vaikka ihmissudet ja vampyyrit ovatkin luontaisia vihollisia.

Aamunkoissa Sethista ja Edwardista tulee läheiset ystävät. Tämä ystävyys on osa syy siihen, että Seth liittyi Jacobin laumaan, kun Sam päättää hyökätä Culleneita vastaan. Seth seisoo myös Culleneiden puolella kun Volturit saapuvat tuhoamaan heidät.
[muokkaa] Jacob Black

»Vaikka vihaat minua, minun täytyy tunnustaa, etten itse tunne samoin sinua kohtaan. Ajattelen sinua monin tavoin ... veljenä. Vähintäänkin aseveljenä.»
(Edward Jacobista, Aamunkoi kpl 17)

Jacob on yksi Edwardin ystävistä ja Bellan paras ystävä. Aluksi Jacob ei välittänyt siitä, että Bella oli Edwardin kanssa, mutta muututtuaan sudeksi, Jacob luo vihamielisiä tunteita Edwardia kohtaan, koska sudet ja vampyyrit ovat vihollisia. Tämä viha oli myös osaksi Jacobin Bellaa kohtaan tuntemien romanttisten tunteiden syytä.

Lopulta Jacob tunnustaa Bellalle tunteensa. Tästä huolimatta Edward ei ikinä vihaa Jacobia, vaikka Jacob huijaa Bellan suutelemaan itseään ja Bella tajuaa myös tunteensa. Kun Bella kertoo Jacobille valinneensa Edwardin, Jacobin vihaa Edwardia kohtaan kasvaa suurimmaksi, kuin mitä se tulee koskaan olemaan.

Aamunkoissa Jacobin viha alkaa laantua, kun Bella tulee raskaaksi Edwardille. Kun Jacob on raivoissaan siitä, että Edward on saattanut Bellan raskaaksi ja että vauva lähes tappaa Bellan, heidän välilleen muodostuu yhteinen viha vauvaa kohtaan. Jacob tuntee itsensä petetyksi, kun Edwardkin alkaakin rakastaa vauvaa kuultuaan sen ajatukset. Renesmeen syntymän jälkeen Jacob leimaantuu häneen. Edward ärsyyntyy tästä, mutta ymmärtää Jacobin leimaantumisen olevan tahaton, ja ettei Jacob saanut valita tunteitaan Renesmeetä kohtaan. Tämän jälkeen heidän tunteensa toisiaan kohtaan tulevat ystävällisemmiksi.

Kun he seisovat yhdessä Voltureita vastaan, Edward hyvästelee Jacobin kutsuen tätä pojakseen, näillä sanoilla: Hyvästi Jacob, veljeni... poikani (Aamunkoi kpl 37). Volturien lähdettyä Edward ja Jacob ovat ystäviä ja ymmärtävät toisiaan.
[muokkaa] Perhe

Edwardin biologiset vanhemmat olivat Edward Masen vanhempi ja Elizabeth Masen. Edward vanhempi kuoli vuonna 1918 espanjataudin ensimmäisessä aallossa. Myös hänen perheensä oli sairastunut samaan tautiin. Elizabeth oli huolissaan Edwardista ja hoiti häntä sairasvuoteellaan vaikka oli itsekin vakavasti sairas. Carlisle Cullen työskenteli sairaalassa, jossa perhettä hoidettiin. Eräänä yönä tullessaan töihin Carlisle meni tarkistamaan Elizabethin ja Edwardin tilaa. Elizabeth oli heikentynyt huomattavasti; kuume oli riehaantunut hallitsemattomaksi, eikä hänen elimistönsä jaksanut enää taistella vastaan. Ennen kuolemaansa Elizabeth aneli Carlislen tekevän kaikkensa Edwardin pelastamiseksi, mikä sai Carlislen arvelemaan Elizabethin tienneen hänen olevan vampyyri. Elizabeth kuoli vajaa tunti sen jälkeen kun oli esittänyt vaatimuksensa. Carlislen mukaan Edward muistuttaa paljon äitiään. Elizabethin hiuksissa oli sama kuparinruskea sävy ja heillä on samanlaiset vihreät silmät.

1 kommentti:

  1. EDWARD ON PARAS JA IHANIN, JA ONNEKSI ROBERT NÄYTTELEE EDWARDIA <3.
    Twilight on muutenkin todella hyvä ! (= ♥

    VastaaPoista